Algemeen

Vmbo’ers grijpen kansen bij 2 e Roermond On Stage

Door Gilsing lokale media

Een grote kans voor jongeren om een geschikte opleiding of werkplaats te vinden. Zo zien de 275 beroepsbeoefenaars en organisator Stichting Onderwijs Midden-Limburg (SOML) de tweede editie van Roermond On Stage, het netwerkfeest waar 1000 vmbo’ers in gesprek zijn gegaan met volwassenen over de inhoud van hun beroep en hun werkdag. Alle derdejaars vmbo-leerlingen in Midden-Limburg doen jaarlijks mee, van de scholen van SOML en CITAVERDE.

Als het klikt tussen leerling en de beroepsbeoefenaar, bewaren ze een match en elkaars visitekaartje in een speciaal boekje. Ze zien elkaar terug op de Doedag op 20 maart, waar de jongeren in hun favoriete bedrijf gaan kijken om te ervaren wat je daar de hele dag doet en wat je ervoor moet kunnen en kennen.

Talent genoeg

Bestuursvoorzitter Thieu Kikken van SOML is blij met de drie Duitse bedrijven (bakkerij, voedselverwerkingsbedrijf en verzorgingstehuis) en streeft naar een euregionaal aanbod van werkgevers en zzp’ers om leerlingen nog meer kansen te bieden om te ontdekken wat voor werk bij ze past. De 1000 derdejaars vmbo’ers zijn de jongsten in Nederland die een beroepskeuze moeten maken. Lastig op jonge leeftijd, weet projectleider en organisator Paul van Lienen. “Vandaar dit beroepenfeest, een netwerkevent voor heel Midden-Limburg. Een kwart van de deelnemers houdt een connectie met een match van On Stage, blijkt uit landelijk onderzoek van Vmbo On Stage.”
“Een enorm hoog percentage”, vindt Kikken. “Er is talent genoeg; als we dat allemaal pakken, is er straks geen probleem op de arbeidsmarkt meer. Het gaat in het onderwijs maar om drie zaken: leren leren, leren kiezen en leren leven.”

Andy Vintcent van Novisec was ook bij de eerste Roermond On Stage. “Een jongen is daarna gekomen tijdens de Doedag en heeft in het najaar stage bij ons gelopen. Heel fijn, want het is lastig om aan medewerkers te komen. Jongeren focussen vaak op het beroep van ontwikkelaar of engineer, maar niet op de route er naartoe. Bij ons leer je eerst hoe het werkt door mee te lopen met een installatiemonteur.”

Jongeren goed voorbereid

“Na het slappe, kleffe handje ontdooien ze en stellen ze vragen”, ervaart Kitty van Dreumel van Gilde Opleidingen. “De kinderen zijn goed voorbereid, stellen zich netjes voor. Complimenten.” Ze heeft uitleg gegeven aan Sabine Glasbeek (16), die de zorg in wil. “Ik wil mensen en kinderen kunnen helpen, door eten te brengen maar ook als ze een spelletje willen doen of verdrietig zijn.”
Daniël Dieks (15) en een vriend moeten zich opdrukken van marinier Ronnie Peeters. “We hebben nog één kaartje te vergeven voor de Doedag, dus we willen de fitste. Zo gaat het bij Defensie.” “Mensen beschermen en vechten in oorlogsgebied spreekt me wel aan”, motiveert Daniël. “Het is stoer om dat te doen, schieten en zo.” Peeters herkent het ontstane beeld door games en tv. “Het is mijn meest gestelde vraag: of ik wel eens iemand heb doodgeschoten.”

Laagdrempelig contact

De advocaten van Linq dragen hun toga los om laagdrempeliger over te komen. “De leerlingen vinden het heel spannend om met ons te praten”, ziet Lis Ketelings. “Als ze merken dat je ook maar een mens bent, worden ze proactiever. Kun je iemand verdedigen als ‘ie het gedaan heeft, vragen ze dan. Of wat je hiervoor moet kunnen. Goed zijn met taal, ik moet veel lezen en opzoeken; soms ga ik naar mensen toe en soms naar de rechtbank.”
Yentl de Vries (15) wint een prijs voor haar mooie visitekaartje, met daarop zes silhouetten van mensen in gesprek en in de tekstballonnetjes haar eigen kernwoorden: sociaal, zorgzaam, blij, communicatief, behulpzaam, creatief. Geen wonder dat zij werk ambieert als communicatiemedewerker en daar haar gesprekjes op afstemt. “Ik vind het leuk om steeds andere manieren te bedenken hoe je mensen kunt bereiken.”
Erik Schreurs (15) wil tijdens de Doedag zien “hoe je roosters maakt, hoe je mensen beter laat werken en hoe je de administratie voert. “Ik wil kapitein worden van een cruiseschip, wil veel van de wereld zien. Dan kom je op plaatsen waar je nooit op vakantie zou gaan en je hebt een leuk uitzicht.”

Samenleving betrekken bij onderwijs

SOML vindt het belangrijk ondernemers, overheid, organisaties en ouders te betrekken bij de aangesloten scholen. Zo wordt onderwijs levensecht en krijgen leerlingen de kans op zoveel mogelijk terreinen te ervaren wat ze leuk vinden en wat het best past bij hen. En, zoals een bekend gezegde luidt: “It takes a village to raise a child.”

|Doorsturen

Agenda>>> Klik hier voor de complete Agenda.Aanbiedingen!

Ingezonden Jouw nieuws

Vacatures


Sjnabbeltjes

 • Headline 1

  Meer dan 100 meter buisisolatie 15 & 22 MM

  Meer dan 100 meter buisisolatie 15 & 22 MM Lees meer
 • Headline 1

  2/1 kap woning

  Te koop 2/1 kap woning in Belfeld. Woonoppervlakte120 m2. Perceeloppervlakte 370 m2. Grote huiskamer, bijkeuken/berging/kantoor 3 slaapkamers, grote tuin met vrije achterom Dicht bij school, huisartsenpost en uitvalswegen naar eindhoven en maastricht. hr cv ketel van 5 jaar oud deze woning staat te koop bij Paul Schreinemachers makelaardij Venlo Lees meer
 • Headline 1

  Kippen beelden: Farmyard fun by Artforum chicken

  Deze drie kippen komen uit de Farmyard Fun collectie van Artforum. Ze zijn niet gebruikt en zitten nog in de originele doos met schuim. Tevens is de originele folder en sticker aanwezig. De maten zijn lxbxh; 8x8x7, 10x10x9 en 12x12x11 cm. Lees meer
 • Headline 1

  Loopband Slazenger elektrisch

  Elektrische loopband van het merk Slazenger. Motor HP 1/15. Inklapbaar. Hellingshoek verstelbaar. Veiligheidsclip. Kleur zwart. Computerregistratie : Tijd, calorieën, snelheid, hartslagmeting pols, programma's, afstand. Bijna niet gebruikt. Gaat weg omdat hij niet benut wordt. Lees meer
 • Headline 1

  mldd

  Mooie zakhorloge van Alfa (met ketting en hoes) Graag serieus bieden Lees meer

Laatste reacties